Хочете бути здоровими і стрункими – налягайте на квасолю
опубліковано: 2021.01.26 | Коментарів: 0 | Переглядів: 52Квасоля придатна для діабетичного харчування та розвантажувальних дієт. Цей продукт має цілу низку корисних властивостей і активно використовується в народній медицині та кулінарії.
У їжу придатне як насіння квасолі, так і стручки.
Особлива харчова цінність квасолі — у поєднанні високоякісного білка з крохмалем, цукрами, мінеральними речовинами, вітамінами і незамінними амінокислотами.
Білок квасолі засвоюється легко і містить життєво необхідні амінокислоти триптофан, лізин, аргінін, тирозин, метіонін. Білок бобів близький до білка тварин і прирівнюється до дієтичних курячих яєць. Тому квасоля корисна вегетаріанцям, а також під час посту. В процесі обробки втрачається мало поживних речовин. У консервованій квасолі зберігається до 70% вітамінів і до 80% мінеральних речовин.
Клітковина, на яку багата квасоля, дає відчуття ситості, захищає від злоякісних пухлин, стабілізує рівень цукру у крові і сприяє виведенню токсинів з організму. Квасоля дає енергію, яку організм використовує поступово, ці калорії не повнять.
Плоди квасолі містять рослинний білок, жири, вуглеводи, вітаміни А, В1, В2, В6, К, РР, С, каротин. Квасоля містить велику кількість природного антиоксиданту вітаміну Е. Всі ці вітаміни добре впливають на стан шкіри, волосся і нігтів.
Багата квасоля і на мінеральні речовини — залізо, кальцій, фосфор, калій, магній, натрій, йод, мідь, цинк. А також клітковину, лимонну кислоту і зольні речовини. Калію і магнію в овочевій і стручковій квасолі мало, але в зерновій — величезна кількість.
Корисні властивості квасолі
Квасоля має безліч корисних властивостей: вона покращує роботу травної системи, допомагає полегшити бронхіти, ревматизм, шкірні захворювання, прискорює одужання у випадку інфекційних захворювань кишечнику завдяки високому вмісту сірки. Заліза у квасолі теж чимало, і тому її рекомендують вживати при захворюваннях системи кровотворення: (стимулює утворення еритроцитів — червоних тілець крові).
Квасоля знижує рівень цукру у крові, вона незамінна для діабетиків. У ній міститься аргінін, дія якого схожа з дією інсуліну, і особливо корисний її сік. Дуже добре, якщо хворому на цукровий діабет вдається протягом дня випивати близько літра суміші таких соків: стручкової квасолі, салату, моркви і брюссельської капусти — це сприяє виробленню інсуліну.
Квасоля полегшує бурсит — болісну хронічну недугу, на яку найчастіше хворіють чоловіки працездатного віку — 35 років і навіть молодші. Бурсит характеризується болями в суглобах і сухожиллях, утрудненістю рухів, почервонінням шкіри в місцях вогнищ запалення.
Квасоля має заспокійливу дію, і люди, які часто їдять страви з неї, почуваються спокійнішими і вирізняються врівноваженою поведінкою.
Туберкульоз теж полегшується завдяки протимікробним властивостям квасолі.
У людей, що часто її вживають, не утворюється зубний камінь.
Активні компоненти квасолі благотворно впливають на серцево-судинну систему, тому лікарі рекомендують включати її в харчування пацієнтам з порушеннями серцевого ритму, атеросклерозом і гіпертонією.
Квасоля нормалізує вуглеводний обмін, у ній багато цинку, отож якщо замість картоплі і рафінованих продуктів готувати її на гарнір до м’ясних і рибних страв, можна з часом позбутися кількох зайвих кілограмів.
Сечостатева система теж працює краще, якщо квасоля присутня в нашому раціоні: вона має сечогінну дію, очищає нирки, прискорює розчинення каменів і навіть покращує статеву функцію.
У хворих на подагру квасоля регулює сольовий обмін.
Велика кількість заліза, що міститься у білій квасолі, сприяє збільшенню кількості еритроцитів у крові, покращує приплив крові до клітин і підвищує опірність організму.
Квасоля і страви з неї не рекомендуються людям у літньому віці, при подагрі і нефриті, при гастритах і виразках з підвищеною кислотністю, при холециститі і коліті.
Квасолю не можна їсти сирою. Токсичні компоненти, які вона містить, руйнуються під впливом високих температур. Перед приготуванням суху квасолю слід замочити. Цим прискорюється процес приготування, а також виводяться речовини, що викликають проблеми з травленням.
інші новини
- 10 продуктів, якими можна «заїдати стрес»
- План відновлення України: скільки грошей очікувати від світу та на що їх спрямують
- Як ветеранам та їхнім родинам отримати 20 тисяч гривень на бізнес?
- Хвороба одна – збудників багато: менінгіт не має ніякого стосунку до мокрої голови чи наявності головного убору
- 9 ТЕХНІК, ЯКІ ДОПОМОЖУТЬ БАТЬКАМ ВІДНОВИТИ ЕМОЦІЙНУ РІВНОВАГУ ПІД ЧАС ВІЙНИ
- Про призначення пенсій за віком у 2022 році
- Як не стати жертвою російських фейків: поради експертів
- МОЗ: Відповіді на найпоширеніші питання про декларацію з лікарем
- ДП «Медичні закупівлі України» (МЗУ) запустило Телеграм-бот, за допомогою якого кожен може в декілька кліків дізнатись про наявність необхідних медпрепаратів у лікарнях.
- Безкоштовна юридична допомога: гаряча лінія Асоціації правників України тепер на hotline.uba.ua
- (НЕ) ДИТЯЧА ХВОРОБА: ЯК УБЕРЕГТИСЯ ВІД ПАРОТИТУ, БІЛЬШ ВІДОМОГО ЯК “СВИНКА”
- Цінова ситуація на споживчому ринку у липні 2022 року: найбільше подорожчали продукти переробки зернових та яйця
- Укрпошта оголошує конкурс на вибір партнера по запуску першої української NFT марки на підтримку ЗСУ
- За ініціативи СБУ в Івано-Франківській області арештовано та передано в АРМА активи російських компаній на понад 200 млн гривень
- Олександр Усик – Ентоні Джошуа — дивіться в HD наживо на Суспільному
- Укрпошта та Пошта Польщі підписали меморандум про партнерство
- МОЗ: Загрозливі ознаки: коли час звертатися по психологічну підтримку
- Спостерігається масове розповсюдження фішингових повідомлень щодо різних фінансових виплат власникам карток Райфу.
- На 30 млн грн наркотиків вилучили у наркоділків на Прикарпатті
- Захоплення Запорізької АЕС окупантами: чи є загроза ядерної катастрофи