Як вберегтися від кишкових інфекцій та харчових отруєнь

опубліковано: 2019.06.14 | Коментарів: 0 | Переглядів: 61

    На сьогодні в країні залишається напруженою та нестабільною санітарно-епідемічна ситуація щодо виникнення спалахів гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь. На жаль, спостерігаємо тенденцію до росту кишкових захворювань, що створює реальну загрозу виникнення групових захворювань та спалахів. Традиційно, в літній період зростає кількість проведення різних частувань у закладах громадського харчування, оздоровлення та відпочинку дітей, в побуті, де проводяться масові заходи. Найчастіше облікують випадки сальмонельозної інфекції, дизентерії та інших гастроентероколітів,  які виникають  при споживанні в їжу небезпечних та неякісних продуктів харчування.              

          Найбільше епідемічне значення при виникненні гострих кишкових інфекцій мають харчові продукти, що швидко псуються: молоко, сир, сметана, кондитерські вироби з кремом, кулінарні вироби з м’яса, риби, страви з яєць, салати, особливо багатокомпонентні, заправлені майонезом. Часто страви готують «із запасом». Основна причина небезпеки в тому, що бактерії або віруси, які викликають захворювання у людини, мають властивості не тільки зберігатися, але й інтенсивно накопичуватися в них. Оптимальна температура, за якої відбувається розмноження мікроорганізмів у продуктах +25+37 оС.
           Небезпечними серед харчових продуктів також є ті, які придбані у місцях несанкціонованої торгівлі з порушеннями умов зберігання, або ті, які зберігалися в домашніх умовах без холоду певний час.
            Загалом, при проведенні санітарно-епідеміологічних розслідувань причин та умов, що призвели до виникнення спалахів та харчових отруєнь, було встановлено основні грубі порушення вимог чинного санітарного законодавства: технології переробки і приготування сировини та готової продукції; кінцевих термінів споживання, умов та температурного режиму при зберіганні сировини і готової продукції; порушення дезінфекційного режиму, правил особистої гігієни особами, які брали участь у приготуванні страв; недотримання товарного сусідства при зберіганні харчових продуктів; порушення термінів проходження медичних оглядів працівниками; придбання продуктів харчування в місцях несанкціонованої торгівлі.
            Відповідно до вимог ст. 48 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» передбачено, що підприємства, установи, організації, підприємці та громадяни несуть цивільно-правову відповідальність. Це означає, що при порушенні вимог санітарного законодавства, що призвело до виникнення захворювань, отруєнь людей, організатори масових заходів зобов»язані відшкодувати збитки громадянам, а також компенсувати додаткові витрати за проведення санітарних та протиепідемічних заходів і витрати лікувально-профілактичним закладам за надання медичної допомоги потерпілим. Також за виявлені порушення чинним законодавством передбачена кримінальна відповідальність.
              Водночас, у зв»язку з аномальним підвищенням температури повітря, зростає небезпека виникнення і поширення гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь в побуті. З метою вжиття відповідних запобіжних заходів для збереження здоров»я людей та недопущення епідускладнень щодо гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь, необхідно посилити заходи профілактики в місцях приготування їжі. Щоб не захворіти на ГКІ, потрібно строго дотримуватися термічної обробки продуктів, особливо холодцю і виробів із фаршу, які повинні обов»язково проходити двохстадійну теплову обробку. Продукти, які не підлягають термічній обробці (сир, масло, ковбаса та ін.) потрібно зберігати окремо від сирого м»яса, риби, напівфабрикатів. По можливості потрібно максимально скоротити інтервал часу між виготовленням продуктів та їх реалізацією. Загалом, зберігати готові страви і продукти слід тільки у холодильнику. Обов»язково слідкувати та дотримуватися кінцевих термінів споживання продуктів та страв. Так, м»ясні напівфабрикати можна зберігати не більше 36 годин, фарш – 6 годин, варені ковбаси – 48 годин. Часто люди вживають торти, що понад 2 доби зберігалися в холодильнику або салати, приготовані декілька днів тому.
             Багато людей, ризикуючи власним здоров»ям, продовжують пити сире молоко, придбане з рук, та ще й у пластикових пляшках.. Розливне молоко перед споживанням слід обов»язково кип»ятити. Не можна купувати з рук у приватних осіб домашню консервацію, кондитерські (особливо з кремами) та кулінарні вироби, виготовлені в домашніх умовах.
             Нерідко можна бачити, як мами, придбавши фрукти чи ягоди, відразу дають їх дітям. Цього робити не можна! Вживати їх слід лише ретельно помивши в протічній воді та ошпаривши окропом.
             При закупах продуктів харчування у торговій мережі споживач має право вимагати у продавця документи, що засвідчують якість та безпеку продукції. Не забувайте при купівлі харчових продуктів і напоїв обов”язково звертати увагу на кінцеві терміни споживання та умови зберігання. Придбані продукти зберігати тільки у спосіб зазначений на упаковці. Приготовлені страви бажано вживати відразу, а у випадку їх повторного споживання вони мають бути піддані повторній термічній обробці (зберігання виготовленої страви без холоду не має перевищувати 2 години). не забувайте мити руки з милом; Перед приготуванням їжі, обробкою вже готових страв та перед їх вживанням, обов”язково мити руки після відвідування туалету. Слід вживати якісну питну воду гарантованої якості; перед вживанням воду обов”язково треба кип”ятити.
              Готуючись до відпочинку, не слід брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби з кремом або інші продукти, що потребують умов холоду при зберіганні); не використовувати воду із сумнівних джерел водопостачання.
              Так ви захистите себе та свою родину від ризику захворіти.
 
Головний спеціаліст Калуського районного управління
Головного управління Держпродспоживслужби
в Івано-Франківській області                                                                 Людмила Бичковська

Для того, щоб додавати коментарі, потрібно авторизуватись.
Ваш e-mail:     Пароль:    

інші новини