Як у селах Калущини маланкували

опубліковано: 2019.01.15 | Коментарів: 0 | Переглядів: 211

У бібліотеці – філії с. Кропивник була проведена народознавча мандрівка «Щедрівка і коляда в нашу хату загляда».

Мета заходу: сформувати у користувачів бібліотеки уявлення про народні традиції, звичаї та свята різдвяного циклу; познайомити з обрядами колядування, щедрування та засівання; виховати любов та повагу до народних традицій та обрядів. Про святкування різдвяних свят присутнім розповіла завідуюча бібліотеки-філії Наталія Русановська. Діти колядували «Нова радість стала», «Темненькая нічка», «Добрий вечір тобі, пане господарю!», «Ясна зірка засвітила», «Дивная новина», «Щедрий вечір» та вінчували.

У с. Лука  веселе різдвяне дійство «Маланка» підготували завідуюча Народним домом Оксана Поліщук  і бібліотекар Ганна Щербицька. Роль Маланки  виконала Сніжана Лизун, Василя —  Тетяна Поліщук, Жида – Дмитро Дзяман. Біля хат, або зайшовши до неї, учасники дійства розігрували кумедні сценки: Маланка зображувала незграбну господиню, яка підмітає хату від порога до середини, а весела компанія намагалася втнути якусь дурничку. «Маланка» ходила від хати до хати, бажаючи господарям щедрого вечора і доброго здоров'я на весь рік. У сільській бібліотеці оформлена книжкова виставка «Дива Різдвяних свят».

14 січня фольклорний колектив Народного Дому з різдвяними привітаннями «Маланкою» відвідав сільськогосподарську компанію «Гудвеллі Україна».

На Старий Новий рік Калуська центральна районна бібліотека запросила своїх читачів на вареничні посиденьки «Мир миром, варенички з сиром, варенички в маслі ми дружечки класні». Народна кухня – це така ж культурна спадщина українців, як мова, література, мистецтво. Борщ, галушки, кутя – то Україна, - скаже іноземець. А таку страву, як вареники знає кожен. Кажуть: «Вареники, вареники, Божі хваленики, не кожен їх варить, але кожен їх хвалить». Усі учасники посиденьок прийшли з хорошим настроєм і позитивною енергетикою і розпочали свято з коляди «Старий рік минає», яка була дуже доречною цього дня. Присутні представили свої «фірмові» вареники з найрізноманітнішими начинками:  сиром, свіжою чи квашеною капустою, картоплею, гречкою, маком, яблеками, квасолею, грибами. Поважні господині розповідали цікаві історії про вареники, читали вірші та співали пісень.

Активна користувачка бібліотеки Поліна Василівна Овсянова розповіла про те, як у неї гостювали українці з діаспори і вона з гордістю навчала їх ліпити вареники. Ця страва – є найпопулярніша у них. Вареника навіть увічнили в камені в канадському Глендоні. У 1993 році в місті відкрили пам'ятник варенику. В комплекті з виделкою він сягає 7,6 метрів (24,9 футів) у висоту. Цей пам'ятник є одним з «Гігантів прерій», а поруч з придорожною пам'яткою знаходиться кафе Perogy, де готують українські вареники.

 Впродовж всього вареничного свята присутніх припрошувала до гостини господиня – провідний бібліотекар Любов Боян. На столах були смачні вареники, узвар, фрукти та всілякі смаколики, які пристарали гості та розповідали про секрети їх приготування. Весело та цікаво всі провели час -  колядували, віншували та жартували, а на завершення заспівали «А мій милий вареничків хоче».

 

Для того, щоб додавати коментарі, потрібно авторизуватись.
Ваш e-mail:     Пароль:    

інші новини