Як уникнути харчових отруєнь і кишкових інфекцій у новорічні свята

опубліковано: 2019.01.04 | Коментарів: 0 | Переглядів: 93

 

Українці традиційно славляться своєю гостинністю, а тим паче напередодні улюблених всіма новорічних та різдвяних свят, коли кожна господиня намагається приготувати безліч страв не лише для своєї родини, а і «про всяк випадок». Але саме це і таїть небезпеку виникнення гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь через велику вірогідність порушення умов та термінів зберігання продуктів, особливо тих, які швидко псуються.

Основними причинами виникнення гострих кишкових інфекцій є:

-нехтування правилами особистої гігієни;

-недотримання технології приготування страв;

-порушення умов та термінів зберігання сировини та готової їжі;

-вживання неякісних продуктів харчування, які містять збудники захворювання тощо.

 

Як уникнути кишкової інфекції, купуючи готову їжу:

- не варто купувати продукти харчування чи готові страви у місцях несанкціонованої торгівлі; Купуючи будь-які харчові продукти у торговельній мережі споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продукції.

- слід уникати придбання страв, якщо є найменший сумнів щодо безпеки їх зберігання чи приготування;

- роблячи покупки, бажано класти готові страви до кошика вже після решти продуктів. Так вони найдовше залишатимуться охолодженими;

- не потрібно залишати готову їжу на столі довше, ніж на 2 години;

- необхідно ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та кожного відвідування вбиральні.

 

Чистота на кухні:

-необхідно мити та тримати у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі;

-використовувати індивідуальний посуд;

-попередити перебування тварин та комах в приміщеннях, де готується їжа та зберігаються продукти харчування;

 

Приготування продуктів харчування:

-для обробки сирих продуктів необхідно використовувати окремі кухонні прилади (ножі, дошки тощо);

- варто готувати і зберігати сирі та приготовані продукти харчування окремо (сире м’ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо);

-необхідно добре проварювати продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і рибу; Тільки достатня термічна обробка страви може запобігти виникненню захворювання.

-бажано використовувати попередньо оброблені продукти харчування, наприклад, пастеризоване молоко;

-необхідно мити та обдавати окропом фрукти і овочі, особливо у разі їх споживання у сирому вигляді;

-заборонено вживати продукти харчування з терміном придатності, що закінчився;

-не можна давати маленьким дітям некип’ячене розливне молоко, сирі яйця тощо.

 

Зберігання продуктів харчування:

-при зберіганні харчових продуктів необхідно дотримуватися відповідного температурного режиму (не залишати приготовані страви при кімнатній температурі); Зберігати продукти харчування тільки у спосіб зазначений на упаковці та у встановлений термін.

-при транспортуванні і зберіганні харчових продуктів слід використовувати чисту упаковку (поліетилен, контейнери для харчових продуктів тощо).

 

Чистота води:

-заборонено пити воду з неперевірених джерел;

-варто вживати бутильовану або охолоджену кип’ячену воду.

 

Своєчасна медична допомога

При появі симптомів захворювання (підвищення температури тіла, головний біль, інтоксикація, блювання, діарея, біль у животі, висипання на шкірі тощо) необхідно відразу звертатися за медичною допомогою. Самолікування може призвести до розвитку значних ускладнень.

Будьте здорові. Нехай новорічні та різдвяні свята принесуть Вам радість та хороший настрій.

 

 О.Ананєвич, начальник відділу державного

нагляду за дотриманням санітарного законодавства

Калуського районного управління Держпродспоживслужби

 

Для того, щоб додавати коментарі, потрібно авторизуватись.
Ваш e-mail:     Пароль:    

інші новини