12 страв на Різдво в Україні: пісне меню на Святвечір

опубліковано: 2018.01.05 | Коментарів: 0 | Переглядів: 86

 

7 січня православний світ відзначає Різдво Христове. 12 страв на Різдво в Україні належить подати на святковий стіл у переддень свята — Святвечір

У Святвечір, 6 січня, закінчується Різдвяний піст. У цей день, поки на небі не спалахувала перша зірка, дотримувалися суворого посту. І лише після дозволялося сісти за стіл всій родині. Адже згідно з Біблією, саме з появою першої зірки народився Ісус Христос.

Хоча трапеза складається цілком із пісних страв, називається вона Багатою вечерею. 12 страв на Різдво в Україні подають на стіл, вони символізують 12 апостолів Ісуса Христа.

12 страв на Різдво в Україні виглядають так:

  1. Кутя
  2. Узвар
  3. Пиріжки та пампушки
  4. Гриби
  5. Голубці
  6. Риба
  7. Борщ
  8. Вінегрет (або інший салат із буряком і соняшниковою олією)
  9. Вареники з картоплею
  10. Вареники з капустою
  11. Квасоля або горох
  12. Домашні соління

12 блюд на Рождество в Украине

12 страв на Різдво в Україні

Кутя — основна страва, якою відкривають  Святвечерю. Вона символізує достаток і добробут у домі. Кутю готують із зерна, що означає оновлення.

Пироги і пиріжки ставили обов’язково близько до господаря будинку, адже вони символізують сонячну чоловічу енергію.

Риба уособлює жіноче начало. Крім того, риба — архаїчний символ Христа, тому 6 січня обов’язково має бути на столі.

Вареники означають заможність і райське життя, бо праведники потрапляють у рай, де будуть як вареники в маслі.

 
 
ПОДРОБНЕЕВважається, що страви з гороху і квасолі закликають у будинок достаток і символізують вічну Божу весну — відновлення після занепаду.

Голубці — назва говорить вже сама за себе: голуб — божий символ гармонії, миру та любові.

 

Одна з 12 страв на Різдво в Україні, яку ставлять на стіл — борщ на буряковому квасі або капусняк. Вони означають невибагливість, гармонію і працю.

Узвар символізує живу воду, очищає душу і тіло.

12 страв на Різдво в Україні могли варіювати і доповнювати іншими частуваннями на традиційному столі. Наприклад, віталася їжа з картоплі. Так, деруни готували круглими і золотистими, така форма символізуєсонце.

Джерело: Politeka

 

Для того, щоб додавати коментарі, потрібно авторизуватись.
Ваш e-mail:     Пароль:    

інші новини