КАВУНИ ТА ДИНІ КОРИСНІ, АЛЕ МОЖУТЬ ПРИНЕСТИ Й ШКОДУ

опубліковано: 2017.08.11 | Коментарів: 0 | Переглядів: 88

 

Кавун і диня є смачними та корисними. Вони багаті на вітаміни. Тому сприяють укріпленню імунітету. Кавун на 87% складається з води, диня – на 95%. У м’якоті останньої є речовини, що допомагають виробленню серотоніну – «гормону щастя». Тому вона корисна тим, у кого поганий настрій. Завдяки великій кількості в ній кремнію, поліпшується обмін речовин, робота кори головного мозку, нервів і стінок внутрішніх органів. Диня допомагає боротися з хронічними запальними захворюваннями. А завдяки високому вмісту заліза вона стимулює кровотворення.

Натомість кавун містить цілий «букет» корисних речовин. Завдяки солодкому смакові, ніжній і дуже соковитій м’якоті його теж вживають як освіжаючий десерт. Хімічний склад м’якоті кавуна доволі-таки непростий. Солодкий смак його визначається високим вмістом фруктози.

Серед овочів і фруктів кавун найбагатший на вітаміни групи В, фолієву кислоту, яка бере активну участь у кровотворенні. З інших вітамінів у м»якоті кавуна містяться вітаміни С, Р, В2, каротин. Крім вітамінів, у кавунах є пектинові речовини, клітковина, органічні кислоти; з мінеральних – кальцій, залізо, магній, марганець, нікель.

Кавуни корисні не тільки для здорових людей. У зв’язку з наявною в них значною кількістю фолієвої кислоти і завдяки їхнім сечогінним властивостям кавуни рекомендується вживати людям при захворюванні нирок, як сечогінний засіб при лікуванні циститів, сечокам’яної хвороби, пієлонефриту, як легке жовчогінне – при хворобах печінки і жовчного міхура, а також при серцево-судинних захворюваннях, анемії, артритах, подагрі. Кавун сприяє виведенню холестерину з організму, а тому рекомендується при атеросклерозі. Завдяки тому, що в кавуні багато фруктози, його можна вживати при цукровому діабеті. При захворюваннях нирок, сечового міхура рекомендується щодня з»їдати по 2 кг кавуна.

Але, на жаль, кавуни та дині можуть приносити і шкоду. Стерегтися необхідно кавунів і динь із нітратами, які здатні викликати харчові отруєння та порушення обміну речовин. Для того, щоб баштанні приносили лише користь здоров»ю, людям необхідно просити у продавців показати документи, а при покупці цих ласощів придивлятися до їхнього вигляду. Кавун із хімікатами має неприродний жовтуватий відтінок шкірки та терпкуватий на смак.

Деякі недобросовісні фермери, щоб пришвидшити процес дозрівання, щедро удобрюють грунт азотними добривами, на які кавуни та дині реагують дуже добре. Вони ростуть швидко, немов на дріжджах, мають гарний апетитний вигляд, але замість користі, на яку так розраховують покупці, можуть завдати шкоди. Отруїтися нітратним кавуном дуже просто. Коли ж тривалий час споживати овочі, фрукти та воду, що містять підвищену кількість нітратів, розвивається хронічна нітратна інтоксикація: ушкоджуються шлунково-кишковий тракт, серцево-судинна та нервова системи, збільшується печінка, знижується артеріальний тиск.

Основну масу соковитого товару продають як у визначених для торгівлі місцях (на ринках, в супермаркетах чи магазинах), так і в стихійних місцях (обабіч доріг серед пилу, бруду, просто з землі). Про якість кавунів та динь мали б свідчити відповідні документи, оскільки перш ніж запропонувати продукт споживачеві, господарі повинні отримати ліцензію на право торгівлі в певному місці (їх видають у райдержадміністраціях, міських і сільських радах) чи довідку лабораторії ветеринарно-санітарної медицини про нітратний контроль.

Часто кавуни та дині продають різаними, користуючись брудним ножем та не дотримуючись правил особистої гігієни. На різаних кавунах та динях нагромаджуються бруд, пил, солі важких металів з вихлопних газів машин, сідають комахи - і все це при високій температурі повітря. Краще захворювання попередити, ніж лікувати. Тому, як і будь-які овочі та фрукти, які продають біля доріг, купувати не можна, так і від придбання різаних кавунів та динь краще відмовитися. Всі, хто дбає про власне здоров»я та здоров»я своїх дітей, зобов»язані знати, що класти їм до рота.

І насамкінець, варто дати відповіді на запитання, які часто задають собі покупці кавунів.

Як розпізнати нітратни й кавун?

1.    Коли стукаєте по ньому, то здається, що б’єте по спущеному м’ячу.

2.    Якщо під час стискання кавун не тріщить, а на вигляд достиглий – отже, швидко виріс не без сторонньої допомоги.

3.    Хороший кавун той, який після розрізання світиться цукровими крупинками, ніби на нього щойно впали сніжинки. У нітратного зріз гладкий, навіть глянцевий.

4.    Якщо в кавуна надто товста шкірка, дітям не можна ласувати ним.

5.    Товсті жовті волокна, бліда м’якоть, пустоти також є ознакою того, що зі смугастою ягодою не все гаразд.

6.    Перш ніж відрізати шматочок дитині (для важкого отруєння малюкові достатньо 40-50мг нітратів), розкришіть м’якоть у склянку води. Якщо вода стане рожевою або червоною, десерт скасовуйте. Коли кавун здоровий, рідина має просто помутніти.

Який  кавун дозрів природним шляхом?

1.     Якщо в нього суха плодоніжка, тобто хвостик на вершечку плоду.

2.     Коли по кавуну постукати долонею, то неспілий дзвенітиме, а в стиглого звук буде глухим.

3.     Достиглий кавун можна подряпати: проведіть по ньому нігтем – і верхній шар шкірки легко зніметься.

4.     Земляна пляма у стиглого кавуна має бути жовтою, а не білою.

5.     Не купуйте надто великих і дуже малих кавунів Найкращі – середніх розмірів.

Плоди дині, що дозріли, видають глухий звук і мають чудовий аромат. У

стиглої дині шкірка повинна бути м’якою. Не варто купувати диню з пошкодженою шкіркою: м’якоть можу бути ватяною і гіркою на смак.

Хоча кавуни та дині з’являються у продажу ще на початку літа, але по-справжньому спілі ці делікатеси бувають лише наприкінці серпня-на початку вересня.

І якщо все ж таки виникло отруєння кавуном чи динею, необхідно терміново звернутися за кваліфікованою медичною допомогою.

Людмила Бичковська, головний спеціаліст Калуського районного

управління Держпродспоживслужби                           

Для того, щоб додавати коментарі, потрібно авторизуватись.
Ваш e-mail:     Пароль:    

інші новини