Здоров’я дітей — понад усе!

опубліковано: 2017.06.02 | Коментарів: 0 | Переглядів: 199

 

Як зазначила на колегії РДА начальник відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства управління Держпродспоживслужби у Калуському районі Оксана Ананєвич, організація безпечного відпочинку та оздоровлення дітей є головним завданням всіх державних органів, враховуючи той факт, що епідемічна ситуація з гострих кишкових інфекцій в Україні продовжує залишатися складною. Спеціалістами Головного управління Держпродспоживслужби розроблено рекомендації з питань організації харчування дітей у відпочинкових та оздоровчих закладах та рекомендації постачальникам харчових продуктів у дані заклади, направлені керівникам загальноосвітніх закладів району, при яких працюють пришкільні табори. Фахівцями районного управління організовано семінар – навчання керівників, кухарів та медичних працівників пришкільних таборів. Проводяться моніторингові відвідування навчальних закладів 

За даними Держпродспоживслужби України впродовж 2016 року зареєстровано найбільшу кількість спалахів за останні 15 років та найбільшу кількість постраждалих осіб, зокрема дітей. У 2016 році було 142 спалахи гострих кишкових інфекцій, під час яких постраждало 2877 осіб, у тому числі 1374 дитини (47,8%). В першому кварталі 2017 року за оперативними повідомленнями — 44 спалахи, що у 2 рази більше ніж за аналогічний період минулого року.

Внаслідок спалахів постраждало 505 осіб, з них 447 дітей (88,5%). За аналогічний період 2015 року було зареєстровано 22 спалахи, внаслідок яких постраждало 165 осіб, з них 109 дітей (52,2%). Спалахи реєструвались майже на всіх адміністративних територіях, за виключенням Івано-Франківської, Луганської, Херсонської та Хмельницької областей. Звертає на себе увагу той факт, що найбільша кількість спалахів (33), тобто 75%, зареєстровані в організованих дитячих колективах.

Основними факторами передачі збудника інфекції в 2016 році був харчовий і водний.

У ході проведених розслідувань встановлено, що основними причинами, які сприяли виникненню спалахів, були грубі порушення санітарного законодавства: технології приготування страв, термінів та температурного режиму зберігання сировини та готової продукції, дезінфекційного режиму, правил особистої гігієни працівників, недотримання товарного сусідства при зберіганні харчових продуктів, транспортування продуктів здійснювалось не спеціалізованим транспортом з порушенням температурного режиму.

За даними Калуського міськрайонного відділу ДУ «Івано Франківський обласний лабораторний центр МОЗ України» впродовж 2016 року в районі епідемічна ситуація з гострих кишкових інфекцій залишалась стабільною.

Враховуючи той факт, що фекально-оральний механізм передачі даних інфекції здійснюється трьома шляхами: харчовим — під час споживання забруднених продуктів, що містять збудник або його токсини; водним — у рази вживання некип’яченої води або при ковтанні води під час купання у відкритих водоймах; контактно-побутовим — через брудні руки або предмети побуту, важливе значення має дотримання санітарно-гігієнічних вимог на об’єктах підвищеного епідемічного ризику в дитячих закладах оздоровлення та відпочинку.

 

 

Для того, щоб додавати коментарі, потрібно авторизуватись.
Ваш e-mail:     Пароль:    

інші новини